Konsultation ved sygdom eller skade

Hvad er forskellen på sundhedsundersøgelse og konsultation?

En sundhedsundersøgelse udføres rutinemæssigt på et sundt og rask dyr fx. i forbindelse med årlig vaccination, tjek til kemisk kastration eller lignende.


Under en sundhedsundersøgelse kan dyrlægen godt konstatere, at der er et problem/sygdom, som gør at hunden eller katten skal undersøges mere grundigt fx. med yderligere prøver eller mere dybdegående/problemorienteret undersøgelser og sundhedsundersøgelsen vil gå over i en konsultation.


Konsultationen er en problemorienteret undersøgelse, hvor fokus vil være på de sygdomstegn eller den skade dyret kommer ind med. Konsultationen vil i nogen tilfælde kræve undersøgelse af hele dyret og i andre tilfælde er det mere åbentlyst hvad problemet er og der vil forgå en mere målrettet undersøgelse af dette område på dyret.


Under en konsultation kan det være nødvendigt at udtage prøver fx. celleprøver, hudprøver, øresvaber, blodprøver mm. Det kan også i nogen tilfælde være nødvendigt at viderehenvise en patient til special undersøgelser som røntgen, scanning eller til en specialist indenfor et problemområde.

Hvordan forgår en konsultation?

En konsultation er som beskrevet ovenfor en problemorienteret undersøgelse for sygdom eller skade. Der er derfor ikke nogen opskrift eller standart for hvordan en sådan undersøgelse forløber.


Konsultationen starter med, at jeg spørger ind til symptomerne der er set i hjemmet, varighed, nogle generelle sundhedstegn og historik på dyret. Som ejer vil det være en stor hjælp, hvis du har tænkt over følgende: hvornår startede symptomerne, hvordan har de udviklet sig, er der en situation eller ændring der er gået forud for symptomernes start. 


Hunden eller katten undersøges grundigt med fokus på de symptomer der er set og ejers beskrivelse af forløbet.

Nogen gange er undersøgelsen koncenteret om en meget specifik del af dyret fx. øreproblemer eller en byld. 

Andre gange skal hele dyret undersøges grundigt for at finde ud af hvor problemet er lokaliseret fx. nedsat spise/drikkelyst, feber eller sover meget er uspecifikke symptomer, der kan skyldes rigtig mange sygdomme eller problemer.


Hvis undersøgelsen af hunden eller katten ikke umiddelbart giver et svar på hvad den fejler, kan det være nødvendigt at lave yderligere undersøgelser fx. blodprøver, urinprøve, afføringsprøve, svaber eller lignende. 


Når der undersøges dyr med hud og øreproblemer vil der altid blive udtaget svaber eller hudtest til undersøgelse af bakterier, svampe eller parasitter. 


I tilfælde af knuder vil der oftest udtages en lille celleprøve for at se om der er tale om en godartet eller ondartet kræftknude.


Når der er stillet en diagnose, vil jeg starte behandlingen op og vi vil sammen ligge en plan for at få dit dyr til at få det godt igen, hvis muligt.



Hvad er en kontrol og hvorfor skal jeg komme til den?

En kontrol er en sikring af at den behandling, der er sat i gang forløber som den skal eller har det ønsket resultat.


Kontroller kan fx. være en undersøgelse af om en infektion har reageret godt nok på den antibiotikabehandling, der er sat i gang eller om der skal forlænges behandlingstid eller måske skiftest til et andet produkt.

Det kan også være i form af en kontrol af om et organ er i bedring på et specialfoder eller om der skal videre udredning til i form af scanninger, røntgen eller CT. 

Kontrol kan også være af om en skade er ved at hele eller der kommer permanente udfordringer med et område.

Dyr med kroniske sygdomme der kræver medicin vil ofte have løbende kontroller gennem hele livet, for at holde øje med sygdommens udvikling og organernes påvirkning af den medicin dyret modtager.


Kontroller er vigtige, da de sikre vi ikke stopper en behandling før tid, at forbruget af antibiotika kan holdes lavest muligt og vi forbygger resistens, at dyret ikke får skader i forbindelse med behandlingen. Det er vigtigt at sikre de tiltag der er taget i forbindelse med behandlingen er nok og der ikke er noget underliggende der kan forhindre os i at komme i mål .

Til kontrollen vil jeg ofte også rådgive i forbyggelses strategier og muligheder for at undgår problematikker hvis muligt. 


Hvad koster en konsultation?

Det er vigtigt at huske, at en konsultation kun er undersøgelsen af dyret, den inkluderer ikke medicin, recepter, prøveudtagning eller prøver. 

Heldigvis er det langt fra altid nødvendigt med ekstra prøver, men man skal regne med at der ofte vil komme medicn og receptgebyr oveni prisen.


Konsultation: 625 kr.

Kontrol: 300 kr.

Receptgebyr: 75 kr. 

Udkørende konsultationer (hjemmekonsultationer) har et tillæg på 200 kr oveni i prisen og 4 kr. pr. kørt km tur/retur til klinikken.


En sygeforsikring hjælper med at betale regningerne når dit dyr er sygt og skal til dyrlægen, jeg anbefaler derfor altid at man får sygeforsikret sin hund og kat.



Har din hund eller kat symptomer på sygdom eller er kommet til skade, så kontakt mig på kontakt@vettildig.dk eller på telefon 42 60 38 13.